2x7619FBAA-65CE-40E8-94FA-2FB7C88D9250Доступно в Group 4 CopyGroup 41 Copyx2x2x2EFF7CEFA-E6F8-49AC-9CC6-65A7B4830579x2x2Cow newEye 2Created using Figma8F60A0CF-4163-4B4D-A7CD-D4992B8DB90AF7B68751-3932-4A3C-870C-6F2EA50C54D11E3E171D-4DDF-436F-83C4-B8A3467D4868СКАЧАЙ НА Ресурс 1Group 3Group 3Group 3Group 3Group 3Group 3!Ресурс 1odnoklassnikiCreated using Figma63809FF4-E61A-4E2E-A817-48E0E2AF162DBitmap851B4A74-D267-4F8B-BDE8-9F75FC63A1F7851B4A74-D267-4F8B-BDE8-9F75FC63A1F7Group 2RectangleШэрингCreated using FigmaРесурс 1vkCreated using FigmaGroup 41

Як вибрати правильне молоко?

Погодьтеся, що це питання виникало у всіх нас, адже молоко – обов'язковий компонент меню і незамінний елемент здорового харчування. Як вибрати правильне, тобто дійсно корисне молоко? Де його купувати? На що звертати увагу? Давайте розбиратися разом.

Як вибрати правильне молоко?

Перш за все, треба визначитися, яким саме має бути таке найбільш правильне молоко. Тут все досить очевидно. Зрозуміло, що якісним, натуральним, корисним і безпечним. З цього і почнемо.

Якість

Купівля молока «на розлив» – це завжди великий ризик. Якщо тільки у вас немає «своєї» перевіреної бабусі і добре знайомої корови. Якими б красномовними не були продавці, ви ніколи не дізнаєтеся, в яких умовах живе, де випасається і чим харчується корова, що дала молоко, і чи немає у неї яких-небудь захворювань.

Продавець може і сам не здогадуватися про наявність у тварини недуг, адже діагностувати їх може тільки ветеринар, і то при регулярних оглядах. На практиці мало хто з «бабусь», мають господарство в одну-дві-три корови, регулярно показує тварин лікаря. Чого не скажеш про фермерські господарства - постачальниках молока для великих промислових виробників. Вони-то якраз зобов'язані забезпечити постійний контроль здоров'я всього поголів'я і мати ветеринарні сертифікати на кожну корову.

Натуральність

Яке молоко вважається натуральним? Звичайно ж, свіжонадоєне. Ось тільки «живе» цей чудовий «натурпродукт» від сили пару годин – поки не відбудеться розщеплення унікальних бактерицидних речовин, що виробляються молочною залозою корови.

Потім молоко стає ідеальним середовищем для розмноження різних бактерій і патогенної мікрофлори і, відповідно, швидко псується. Щоб подібного не сталося, і продукт якомога довше залишався «у кондиції» недобросовісні продавці можуть підмішувати у молоко соду, антибіотики і навіть аміак у якості консервантів. На сучасних же молокозаводах подовження терміну життя продукту досягають не за рахунок використання добавок, а завдяки спеціальній температурній обробці.

Користь

Відповідаючи на питання про те, яке молоко корисніше – магазинне або домашнє, багато хто, не замислюючись, віддає перевагу останньому. І даремно. Повернемося на базар, де бабусі продають «корисне» домашнє молоко. Кожна з них буде переконувати вас у тому, що саме у неї продукт найкращий – свіжий і чистий. Перевірити, правда це чи ні, неможливо. Тут або вір на слово, або йди ні з чим. Інша ситуація з молоком магазинним. Справа у тому, що згідно із законом фактичний склад продукту повинен повністю відповідати зазначеному на упаковці, і виробникові можуть виставити величезний штраф, якщо при перевірці з'ясується зворотне.

Так що уважно читайте етикетку. А ще краще – шукайте на пакеті знак «Вищий молочний стандарт». Він присвоюється тільки якісному молоку, яке пройшло щадну високотемпературну обробку.

Безпека

Щоб молоко не скисало, його треба охолоджувати протягом усього шляху від корови до кінцевого споживача. Сертифіковані фермерські господарства знижують температуру молока практично відразу ж після надою, доставляють на молочний завод у спеціальних молоковозах, обладнаних холодильними установками і передають на виробництво також із дотриманням рекомендованого температурного режиму. Щоб доставити молоко на ринок, банку у кращому випадку обертають у вологу тканину і в такому вигляді везуть на продаж.

Можна, звичайно ж, уберегти себе від бактерій, прокип'ятивши молоко. А заодно зруйнувати корисні речовини, по в ньому містяться. На цьому потенціал кухні, власне, і вичерпується. Чого не скажеш про можливості молочних заводів. Вся сировина, що надходить сюди, обов'язково перевіряється в лабораторії.. У виробництво візьмуть тільки молоко, яке повністю відповідає прийнятим стандартам. Особливо, якщо мова йде про ультрапастеризацію – для цієї «ніжної» технології підходить тільки молоко вищого та екстра сортів.

Сучасні технології дозволяють позбутися усіх шкідливих бактерій і при цьому зберегти вітаміни і мікроелементи, котрі містяться у молоці. Недарма ультрапастеризація вважається найбільш щадним методом термообробки!

Висновок напрошується сам собою, чи не так? Вірити на слово або бути впевненим – обирати вам. Але, вже у чому точно можна не сумніватися: ультрапастеризоване молоко, що пройшло високотемпературну обробку і розлите у герметичну картонну упаковку, – дійсно якісне, натуральне, безпечне і корисне.


Запитати