2x7619FBAA-65CE-40E8-94FA-2FB7C88D9250Доступно в Group 4 CopyGroup 41 Copyx2x2x2EFF7CEFA-E6F8-49AC-9CC6-65A7B4830579x2x2Cow newEye 2Created using Figma8F60A0CF-4163-4B4D-A7CD-D4992B8DB90AF7B68751-3932-4A3C-870C-6F2EA50C54D11E3E171D-4DDF-436F-83C4-B8A3467D4868СКАЧАЙ НА Ресурс 1Group 3Group 3Group 3Group 3Group 3Group 3!Ресурс 1odnoklassnikiCreated using Figma63809FF4-E61A-4E2E-A817-48E0E2AF162DBitmap851B4A74-D267-4F8B-BDE8-9F75FC63A1F7851B4A74-D267-4F8B-BDE8-9F75FC63A1F7Group 2RectangleШэрингCreated using FigmaРесурс 1vkCreated using FigmaGroup 41

Чи корисно пити молоко?

На питання можна сміливо відповісти: «Так!». Винятком є лише випадки, коли існують певні медичні протипоказання. Молоко справді має потужний арсенал корисних речовин. Головне – пити його правильно.

Чи корисно пити молоко?

Користь молока

Молоко містить молочні жири, вітаміни-мінерали, ферменти, амінокислоти – всього близько 80 найменувань. Всі вони ідеально збалансовані, надходять в людський організм у комплексі та засвоюються практично без втрат. Що необхідно знати і враховувати – склад молока і його корисні властивості залежать від багатьох факторів, ключовими з яких прийнято вважати породу корови, стан її здоров'я, умови утримання, якість і раціон харчування. Відповідно, чим краще догляд і правильніші умови життя та доїння корів, тим кориснішим є молоко, яке вони дають.

Дітям

Для зростаючого організму молоко особливо корисне за рахунок вмісту кальцію – тут він знаходиться у найкращій для засвоєння формі і легко сприймається організмом. Саме кальцій сприяє нормальному росту та формуванню кісток і зубів, а також відіграє важливу роль в обміні речовин.

У харчуванні школярів молоко – обов'язковий продукт. Фосфор у складі молока бере участь у процесі перетворення жирів, білків і вуглеводів на «паливо» для тривалої роботи тіла і мозку. Калій відповідає за підтримання нервової системи в робочому стані, у тому числі регулює постачання нашого мозку киснем. Крім того, молоко зміцнює імунітет.

Літнім людям

Молоко для літніх людей – цінне джерело білка і вітамінів, а кальцій взагалі відіграє у цьому віці особливу роль – перешкоджає розвитку остеопорозу або підвищеній ламкості кісток, які є характерними для осені життя.

Навіть якщо з віком з'явилася непереносимість лактози, це не причина відмовляти від молока. Сьогодні у продажу можна знайти також безлактозні і низьколактозні молочні продукти. А ще у похилому віці краще віддавати перевагу молочним продуктам із пониженим вмістом жиру – до 1,5%. Таке молоко не буде навантажувати травну систему.

Жінкам

Нещодавні дослідження вчених показали особливу користь молока для жіночого організму. Кальцій – як уже згадувалося, будівельний матеріал для кісток, зубів і нігтів, – особливо важливий для вагітних жінок і жінок у період годування груддю. Але є у молока й інші корисні властивості, цінні для жіночого організму.

Наприклад, дослідники Гарвардського університету виявили, що регулярне вживання знежиреного молока жінками нормалізує артеріальний тиск і перешкоджає розвитку гіпертонії. Це вкрай важливе відкриття на тлі все зростаючої кількості випадків недіагностованої гіпертонії у жінок в останні роки.

Спортсменам

Прихильники активних видів спорту і бажаючі «наростити» красиві м'язи, нерідко включають у свій раціон добавки у вигляді амінокислот, налягають на білкові та протеїнові коктейлі. Вчені сходяться на думці, що натуральні білки, які організм може отримати з м'ясом і молоком, корисніші – вони краще засвоюються організмом, ніж синтезовані. В ідеалі ж – комбінувати, щоб організм в умовах підвищеної фізичної активності отримував білка в потрібній кількості.

Людям із зайвою вагою

Молоко і кисломолочні продукти обов'язково повинні бути в раціоні людей з підвищеним індексом маси тіла. Молоко швидко знімає відчуття голоду і втамовує спрагу – перше за рахунок білків, друге завдяки вмісту води. Кисломолочні продукти нормалізують травлення, що також важливо в боротьбі із зайвою вагою. Краще, звичайно ж, віддавати перевагу продуктам зі зниженою жирністю і без цукру.

Фінські вчені зробили цікаве відкриття: дієта, багата кальцієм, – найбільш ефективно перешкоджає утворенню жирової тканини і сприяє більш швидкій втраті ваги за умови зниження калорійності раціону.

Обережніше з жирами!

Молочні жири, як і будь-які інші тваринного походження, потрібно споживати в розумних кількостях. Їх надлишок підвищує ризик розвитку атеросклерозу, «наганяє» холестерин і сильно навантажує печінку. Тому слід пам'ятати: при діабеті, ожирінні та інших порушеннях обміну речовин слід обирати знежирені молочні і кисломолочні продукти, тоді вони будуть тільки на користь.


Запитати