2x7619FBAA-65CE-40E8-94FA-2FB7C88D9250Доступно в x2x2x2EFF7CEFA-E6F8-49AC-9CC6-65A7B4830579x2x2Cow newEye 2Created using Figma8F60A0CF-4163-4B4D-A7CD-D4992B8DB90AF7B68751-3932-4A3C-870C-6F2EA50C54D11E3E171D-4DDF-436F-83C4-B8A3467D4868СКАЧАЙ НА Ресурс 1Group 3Group 3Group 3Group 3Group 3Group 3!odnoklassnikiCreated using FigmaGroup 2RectangleШэрингCreated using FigmaРесурс 1vkCreated using Figma

Як роблять сучасне молоко: тонкощі виробництва

Все ще скептично поглядаєте на молоко в магазині, сумніваючись в його натуральності? Пропонуємо простежити його шлях від молочної ферми до полиці супермаркету – і позбутися застарілих стереотипів, пов'язаних із цим сучасним продуктом.

Молочна ферма

Відповідальні молочні виробники співпрацюють з фермерськими господарствами. На фермах корови регулярно проходять ветогляд, отримують всі необхідні вітаміни і харчові добавки, їм забезпечені спокійні і комфортні умови життя. Фактори стресу і наявність захворювань, які можуть вплинути на якість молока, мінімізовані – тут корови дають дійсно якісне молоко.

Крок 1

Доїння

Процес доїння на сучасних фермах автоматизований, завдяки чому в молоко не потрапляють бактерії із зовнішнього середовища. Молоко відразу охолоджують – це дозволяє зберегти його бактерицидні властивості (без охолодження молоко втрачає їх протягом 2-х годин) і уповільнити розвиток мікрофлори. Тут же перевіряють відсоток жиру, білка, кислотність, щільність та інші параметри. Молоко, яке пройшло перевірку, через 1-2 години після надою доставляють на завод у молоковозах, оснащених холодильними установками.

Молоко відразу подають в герметичний танк і охолоджують, щоб призупинити ріст мікроорганізмів.

Крок 2

Прийом сировини

На заводі знову проводять аналізи, щоб підтвердити якість і потрібну сортність сировини. Якщо молоко не відповідає вимогам, його повертають на ферму. Якщо лабораторія підтвердила відповідну якість молока, молоковоз направляється на пункт прийому. Там до нього під'єднують шланги, і сировину викачують в герметичні ємності для зберігання сирого молока, звідки воно направляється в цех на переробку. З цього моменту молоко більше не контактує з повітрям.

Крок 3

Попередня обробка

  1. Бактофугування : видалення до 98% спор бактерій і до 80% мікроорганізмів.
  2. Сепарація : поділ сировини на вершки і знежирене молоко.
  3. Нормалізація : доведення молока до потрібної жирності, наприклад, 1,5%, 2,5%, 3,2%.
  4. Гомогенізація : доведення молока до однорідної консистенції за рахунок рівномірного розподілення у ньому жирових кульок, це запобігає відстоюванню жиру при подальшому зберіганні.

Крок 4

Термообробка

На сучасних молочних підприємствах використовується, як правило, один з двох методів термічної обробки молока – пастеризація або ультрапастеризація.

При пастеризації молоко поступово нагрівають і витримують при 75-95°С від декількох секунд до десятків хвилин. За цей час знищується патогенна мікрофлора, але залишаються спори. Таке молоко зберігається 7-10 днів, потім воно починає скисати в результаті мікробіологічної активності. Пастеризоване молоко має залишатися охолодженим від моменту розливу в упаковку до викладки на «холодній» полиці в магазині. Якщо під час транспортування або зберігання температурний режим був порушений, ви ризикуєте купити вже скисле молоко.

Ультрапастеризація – більш щадний метод: молоко швидко нагрівають і витримують при температурі 137°С протягом 4-х секунд, потім різко охолоджують до кімнатної температури, при якій молоко і зберігається. Цього часу вистачає, щоб висока температура знищила всі шкідливі мікроорганізми, а також спори, але саме за рахунок короткостроковості теплового впливу практично повністю зберігаються корисні вітаміни і мікроелементи.

Весь процес проходить в замкнутій системі, що виключає ймовірність небажаних зовнішніх впливів – світла, повітря, вологи, бактерій з навколишнього середовища, людини. У закритій упаковці ультрапастеризоване молоко довго зберігається навіть при кімнатній температурі, воно не потребує охолодження, тому в магазині його слід шукати на звичайних стелажах.

При ультрапастеризації шкідливі бактерії нейтралізуються, а вітаміни, корисні мікроелементи і білок зберігаються

Крок 5

Розлив і упаковка

Оброблене ультрапастеризоване молоко подається до пакувальної машині через замкнуту, попередньо стерилізовану систему, і розливається в картонний «рукав», який попередньо дезінфікують перекисом водню і УФ-лампами. Упаковка формується у стерильних і повністю герметичних умовах всередині пакувального автомата і запаюється нижче рівня рідини, яка подається, – це означає, що заповнюється увесь внутрішній об'єм і вміст захищено від окислення.

Крок 6

Фінальна перевірка

З кожної партії готової фасованої продукції вибірково відбираються зразки. Частину перевіряють, інші зразки зберігають на заводі до кінця терміну придатності: якщо виникає проблема з якістю, завжди можна провести додаткову перевірку.

Сучасні технології дозволяють робити звичні продукти кориснішими і безпечнішими, а наше життя – комфортнішим!

Запитати
s
Завантаження 0%