2x7619FBAA-65CE-40E8-94FA-2FB7C88D9250Доступно в Group 4 CopyGroup 41 Copyx2x2x2EFF7CEFA-E6F8-49AC-9CC6-65A7B4830579x2x2Cow newEye 2Created using Figma8F60A0CF-4163-4B4D-A7CD-D4992B8DB90AF7B68751-3932-4A3C-870C-6F2EA50C54D11E3E171D-4DDF-436F-83C4-B8A3467D4868СКАЧАЙ НА Ресурс 1Group 3Group 3Group 3Group 3Group 3Group 3!Ресурс 1odnoklassnikiCreated using Figma63809FF4-E61A-4E2E-A817-48E0E2AF162DBitmap851B4A74-D267-4F8B-BDE8-9F75FC63A1F7851B4A74-D267-4F8B-BDE8-9F75FC63A1F7Group 2RectangleШэрингCreated using FigmaРесурс 1vkCreated using FigmaGroup 41

8 видів молока:
особливості
та відмінності

В якому молоці максимально зберігаються корисні речовини, яке не містить молочного цукру, чому одне зберігається тільки тиждень, а інше може стояти на полиці кілька місяців і не скисати? Про це та багато іншого поговоримо далі. Озброюємося правильними знаннями – і готуємося до походу в магазин.

Незбиране молоко

Молоко, яке не піддавалося сепарації і гомогенізації, тобто жирність його природна. Таке молоко проходить лише дезінфікуючу обробку. На упаковці незбираного молока відсоток жирності вказують приблизно – наприклад, 3,5-4%.

Нормалізоване молоко

Це молоко із певним відсотком жирності. Його отримують шляхом гомогенізації незбираного молока з подальшою сепарацією – поділом на знежирене молоко і вершки. Потім в знежирене молоко додають незбиране або вершки, і доводять жирність до потрібного процента.

Відновлене молоко

Відновлене молоко відновлюють з сухого або концентрованого молока шляхом додавання води. Такий продукт рідко зустрічається на полицях магазинів – виготовляти його невигідно, набагато дешевше закуповувати молоко сире.

Ультрапастеризоване молоко

Проходить найбільш щадну на сьогоднішній день, однак дуже ефективну термічну обробку: молоко швидко нагрівається, витримується при температурі 137°С протягом 4-х секунд, а потім різко охолоджується до кімнатної температури. За цей час висока температура знищує шкідливі мікроорганізми, а також їхнi спори, але мікроелементи, вітаміни і цінний білок казеїн зруйнуватися не встигають. Ультрапастеризоване молоко упаковують у асептичні багатошарові картонні пакети, в яких воно може зберігатися кілька місяців навіть не в холодильнику. У ньому немає бактерій, що викликають бродіння, ззовні в пакет вони також не проникають завдяки бар'єрним властивостям упаковки.

Пастеризоване молоко

Молоко, що пройшло термообробку, при якій його поступово нагрівають і витримують при 75-95°С від декількох секунд до десятків хвилин. За цей час знищується патогенна мікрофлора, але залишаються спори. Таке молоко зберігається не більше тижня, потім воно починає скисати – спори швидко перетворюються у бактерії, які запускають процес сквашування.

Стерилізоване молоко

Молоко піддається тривалому нагріванню в автоклавах при температурі понад 100°С. Такий продукт не містить патогенних мікроорганізмів і бактерій, тому не скисає довгий час в закритій упаковці. Але через довготривалий вплив температури вміст корисних речовин в молоці практично нульовий.

Пряжене молоко

Його витримують більше 3 годин при температурі 85-98°С, в результаті чого молоко карамелізується. Воно набуває красивого кремового відтінку і особливого приємного смаку. Але враховуйте, що цей продукт протипоказаний діабетикам.

Безлактозне молоко

Справжній порятунок для любителів молока з непереносимістю молочного цукру – лактози, через відсутність ферменту для її розщеплення.

Знання отримані – вибір за вами!

Запитати