2x7619FBAA-65CE-40E8-94FA-2FB7C88D9250Доступно в Group 4 CopyGroup 41 Copyx2x2x2EFF7CEFA-E6F8-49AC-9CC6-65A7B4830579x2x2Cow newEye 2Created using Figma8F60A0CF-4163-4B4D-A7CD-D4992B8DB90AF7B68751-3932-4A3C-870C-6F2EA50C54D11E3E171D-4DDF-436F-83C4-B8A3467D4868СКАЧАЙ НА Ресурс 1Group 3Group 3Group 3Group 3Group 3Group 3!Ресурс 1odnoklassnikiCreated using Figma63809FF4-E61A-4E2E-A817-48E0E2AF162DBitmap851B4A74-D267-4F8B-BDE8-9F75FC63A1F7851B4A74-D267-4F8B-BDE8-9F75FC63A1F7Group 2RectangleШэрингCreated using FigmaРесурс 1vkCreated using FigmaGroup 41

Молочний шлях: від ферми до столу

Здається, ну що такого складного у звичному пакеті молока: взяли, відкрили, налили у склянку або додали до кави ‒ і так практично щодня. Хтось закуповує улюблений продукт із запасом, і для цього ідеально підходить ультрапастеризоване молоко, яке зберігається тривалий час завдяки сучасній технології обробки. Молоко стало повсякденним продуктом, і ми навіть не замислюємося над тим, який цікавий шлях воно проходить, перш ніж потрапити на стіл. Відкриємо трохи завісу таємниці та розповімо про технології виробництва ультрапастеризованого молока.

Молочний шлях: від ферми до столу

Щаслива корова

Якість молока сильно залежить від стану корови та умов її утримання. Чим краще себе почуває корова, тим більші надої і тим якіснішим виходить молоко. Тому відповідальні фермери не скнарять, коли йдеться про догляд за тваринами, ‒ годують їх тільки натуральними кормами (основу складають кукурудзяний силос, різнотравний сінаж, буряковий жом, соя та ріпак), встановлюють чесалки і поїлки, регулярно прибирають місця утримання корів і стежать за тим, щоб завжди була їжа. В сучасних корівниках використовують технологію безприв'язного утримання ‒ більшу частину часу корова знаходиться в спеціальному приміщенні із оптимальною температурою, проте, якщо захоче, може вийти погуляти на свіжому повітрі.

Первинне охолодження і транспортування

Свіже молоко - дуже чутлива субстанція. Поки молоко знаходиться у вимені здорової корови - воно стерильне, однак в процесі доїння в нього можуть потрапити різні бактерії. Молоко ще потрібно встигнути доставити на виробництво, тому отримане з-під корови молоко одразу охолоджують до 2-6 градусів, щоб бактерії, які потрапили в нього при контакті з повітрям, не розмножувались. Роблять це в спеціальних охолоджувачах із використанням крижаної води. Потім молоко розливають в цистерни і відправляють на завод - в дорозі воно має знаходитися не довше доби, ідеально - не більше 4-6 годин.

Аналіз молока

На виробництво молоко потрапляє не одразу - спочатку потрібно визначити його сорт. Для цього лаборанти виробника ретельно аналізують склад молока на вміст корисних речовин, відсутність антибіотиків і шкідливих бактерій - усі ці параметри визначають його сортність.

Температурна обробка

Потім молоко відправляють на ультрапастеризацію. Цей метод температурної обробки свого часу сильно змінив світ виробництва продуктів харчування. Суть методу полягає в тому, що молоко нагрівається до 137°С, утримується при цій температурі 4 секунди і різко охолоджується. Цього часу достатньо для знищення шкідливих бактерій, спор, цвілі, вірусів і вегетативних клітин. При цьому більшість вітамінів і мікроелементів за час обробки не встигають зруйнуватися - і молоко зберігає свої корисні властивості.

Надійна упаковка

Після цього молоко розливають в асептичні шестишарові упаковки, які захищають продукт від впливу повітря, сонячних променів і потрапляння в пакет бактерій із зовнішнього середовища. Важливо, що розлив проводять в асептичних умовах, тобто мікроби ніяк не можуть потрапити до упаковки і тим більше вже перебувати знаходитися. 

Транспортування та зберігання

Перевозять ультрапастеризоване молоко у звичайних продуктових вантажівках (за умови прийнятної температури повітря на вулиці), адже ультрапастеризоване молоко не обов'язково зберігати в холодильнику. Навіть більше: ультрапастеризоване молоко можна купувати на кілька місяців, адже воно добре зберігається у закритому вигляді до півроку навіть у шафі або коморі, не займаючи місця в холодильнику.

На столі

Якщо ви відкрили упаковку ультрапастеризованого молока, його слід зберігати в холодильнику і використати протягом трьох діб - протягом цого часу усі смакові та поживні властивості молока зберігатимуться.

 

 


Запитати