2x7619FBAA-65CE-40E8-94FA-2FB7C88D9250Доступно в x2x2x2EFF7CEFA-E6F8-49AC-9CC6-65A7B4830579x2x2Cow newEye 2Created using Figma8F60A0CF-4163-4B4D-A7CD-D4992B8DB90AF7B68751-3932-4A3C-870C-6F2EA50C54D11E3E171D-4DDF-436F-83C4-B8A3467D4868СКАЧАЙ НА Ресурс 1Group 3Group 3Group 3Group 3Group 3Group 3!odnoklassnikiCreated using Figma63809FF4-E61A-4E2E-A817-48E0E2AF162D851B4A74-D267-4F8B-BDE8-9F75FC63A1F7Group 2RectangleШэрингCreated using FigmaРесурс 1vkCreated using Figma

Термін придатності різних видів молока

В сучасній харчовій промисловості, здається, роблять усе можливе, щоб користуватися продуктами було максимально зручно. Наприклад, забезпечують комфортний і достатньо тривалий термін зберігання ‒ адже продукт треба зробити, доставити в магазин, розставити по полицях, продати і зробити так, аби після всього пройденого шляху продукт зберігався стільки часу, щоб споживач встиг використати його повністю.

Термін придатності різних видів молока

Колись це стало справжнім викликом для молочної промисловості ‒ і фермерам довелося шукати шляхи продовження терміну придатності молока. Так з’явилися різні види молока: пастеризоване, ультрапастеризоване, сухе та згущене молоко. Скільки можна та в яких умовах потрібно зберігати різні види молока, розберемося у цій статті.

Пастеризоване

Пастеризоване молоко ‒ вибагливий до умов зберігання продукт. Завдяки термічній обробці в молоці зберігається багато вітамінів та корисних речовин і гинуть віруси, хвороботворні мікроби, та цвіль, однак можуть залишатися спори та мікроби. Пастеризоване молоко зазвичай зберігається від 36 годин до 14 діб, причому обов’язково в холодильнику. Найчастіше пастеризоване молоко розливають у пластикові пляшки або м’які поліетиленові пакети, які і в магазині, і в холодильнику можуть легко пошкодитись та протікати.

Ультрапастеризоване

Любителям корисних продуктів, які відповідають сучасним стандартам, варто зробити вибір на користь ультрапастеризованого молока. Особливість ультрапастеризації полягає в тому, що молоко нагрівають до 137 градусів, утримують при цій температурі всього 4 секунди, а потім швидко охолоджують. Різкий перепад температур знищує віруси, патогени, цвіль, спори, а також вегетативні клітини (мікроби), але корисні властивості молока зберігаються, завдяки короткостроковості впливу.

Далі продукт розливають в асептичні шестишарові упаковки ‒ вони непрозорі та герметичні, надійно захищають молоко від світла, повітря, вологи та потрапляння бактерій.

Завдяки такій обробці молоко може зберігатися кілька місяців без втрати вітамінів та мікроелементів. До речі, закрита упаковка ультрапастеризованого молока може зберігатися при кімнатній температурі, не займаючи місце в холодильнику. Його можна і легко брати з собою на прогулянку або в дорогу.

Сухе

Про існування молочного порошку ми знаємо з дитинства ‒ хто не ховався від батьків, щоб з’їсти одну-дві ложки цих чудових ласощів? Щоб перетворитися на порошок, молоко проходить цілих 9 етапів переробки, тому за вмістом корисних речовин дещо програє ультрапастеризованому та пастеризованому молоку. Тривалість зберігання залежить від жирності: незбиране сухе молоко може зберігатися 8-10 місяців, знежирене набагато довше ‒ від 1 до 3 років. Збільшити термін придатності молока в сухому вигляді можна, якщо відразу після купівлі пересипати порошок в герметичну ємність і поставити в холодильник. 

Згущене

Згущене молоко почали виробляти ще у 1881 році ‒ це перший продукт консервації в історії молочної промисловості. Секрет збереження протягом довгих місяців ‒ цукор і залізна тара. Згущене молоко можна було транспортувати в будь-яких умовах, що робило продукт придатним для харчування солдатів, працівників далеких геологічних експедицій та любителів тривалих піших походів.

Тривалість зберігання сучасного згущеного молока залежить від складу і виду упаковки. У класичному молоці міститься тільки незбиране молоко і цукор, і термін його зберігання не перевищує 12-15 місяців. У залізній банці продукт зберігається краще, ніж в будь-якій іншій тарі. Незважаючи на зручність зберігання і смак продукту, захоплюватися згущеним молоком не варто ‒ воно містить дуже багато цукру.

Якщо порівнювати різні види молока не тільки за терміном зберігання, але і по балансу користі та зручності використання, то для щоденного вживання однозначно краще обирати ультрапастеризоване молоко: його зручно зберігати і в ньому максимально зберігається користь. Таке молоко залишається свіжим надовго і його можна купувати про запас, що робить його зручним сучасним продуктом. Втім, ніщо вам не заважає взяти згущене або сухе молоко в похід з сім’єю або друзями ‒ вагу та місце в рюкзаку таке молоко заощадять точно.


Запитати