2x7619FBAA-65CE-40E8-94FA-2FB7C88D9250Доступно в x2x2x2EFF7CEFA-E6F8-49AC-9CC6-65A7B4830579x2x2Cow newEye 2Created using Figma8F60A0CF-4163-4B4D-A7CD-D4992B8DB90AF7B68751-3932-4A3C-870C-6F2EA50C54D11E3E171D-4DDF-436F-83C4-B8A3467D4868СКАЧАЙ НА Ресурс 1Group 3Group 3Group 3Group 3Group 3Group 3!odnoklassnikiCreated using Figma63809FF4-E61A-4E2E-A817-48E0E2AF162D851B4A74-D267-4F8B-BDE8-9F75FC63A1F7Group 2RectangleШэрингCreated using FigmaРесурс 1vkCreated using Figma

Хандра відміняється: джерела енергії в холодну пору року

З настанням холодів, розніжений свіжими фруктами і сонячним теплом організм миттєво реагує на зміни – починає вимагати більш ледачого і розміреного способу життя, більше ситного і солодкого в меню – все, щоб зігрітися і побороти сезонну нудьгу. Не давайте слабину! Ми розповімо, де шукати правильні джерела енергії.

Хандра відміняється: джерела енергії в холодну пору року

Що відбувається в організмі в міжсезоння і період холодів?

Відбуваються природні фізіологічні зміни. По-перше, змінюється погода, температура повітря і атмосферний тиск, що сильно впливає на самопочуття. По-друге, скорочується кількість сонячних днів, а разом з ними – природне «надходження» вітаміну D. По-третє, більшість сезонних овочів, фруктів і ягід, які заряджали нас енергією протягом літа і ще на початку осені, масово зникають з прилавків. Все це у комплексі впливає на наш організм. Втім це зовсім не привід недолюблювати більше прохолодні пори року – важливо навчитися правильно їх проживати, підтримуючи свій організм необхідною енергією.

Чому харчування настільки важливе?

Нестача поживних речовин негативно позначається на роботі головного мозку – брак серотоніну безпосередньо пов'язаний із депресивним настроєм і меланхолією. Крім того, в холодну пору організму потрібно більше енергії, щоб зберігати тепло, – іншими словами більш поживний харчовий раціон. Головне питання полягає в тому, які саме продукти стають кращими «джерелами живлення» у цей період. Часто для профілактики «сезонної хандри» рекомендують приймати полівітаміни або БАДи, але спочатку краще здати аналізи. Якщо дефіциту певного вітаміну не виявлено, краще підтримати організм правильним і збалансованим раціоном, в якому мають бути як сезонні продукти, так і «вічна класика».

Сезонні продукти

У наш час свіжі ягоди, овочі і фрукти доступні у будь-яку пору року, щоправда, в не-сезон вони у рази дорожчають. Втім, щоб отримати необхідні речовини і вітаміни, потрібно споживати плоди, зібрані в момент максимальної зрілості – вони смакують найкраще і містять найбільше поживних речовин. Імпортовані, як правило, дозрівають в процесі транспортування, тож користі принесуть небагато. Альтернатива – швидкозаморожені або приготовані методом шокової заморозки стиглі овочі, фрукти та ягоди (зелень, до речі, також).

Однак і цей сезон має, чим нас побалувати – це саме час для таких продуктів, як гарбуз (найкраще джерело каротину), гриби (чистий білок і чудова альтернатива м'ясу), баклажани (абсорбує і виводить з організму зайву воду), солодкий перець (вітаміни А, С, В1, В2 , В9) і, звичайно, яблука (залізо, без якого ми швидко слабшаємо).

Вічна класика: каші, злаки, висівки

Cезони змінюються, але дещо залишається незмінно важливими для нашого організму – джерела вітамінів, білків і правильних вуглеводів. Особливо ми їх потребуємо у міжсезоння та взимку.

Ви помічали, як сильно тягне на солодке, коли холодно? Справа в тому, що організму, котрий сумує і мерзне, дуже хочеться вуглеводів. Та якщо підсядете на бісквіти й тістечка, навесні гардероб доведеться кардинально оновлювати. Тож краще підкріпитися корисними вуглеводами – кашами, злаками, мюслі. А якщо комбінувати їх з ультрапастеризованим молоком, ще й сухофруктами та горіхами, отримаєте гарний заряд енергії з самого ранку.

Молоко і молочні продукти

З нього ми починаємо свій день – додаємо в каву, кашу, пластівці. Енергетичну (у всіх сенсах) цінність молока визнають всі – від шанувальників аюрведи, які вважають, що завдяки молоку відкривається нове джерело енергії та витривалості, до науки, яка віднайшла в молоці майже усі відомі жиророзчинні та водорозчинні вітаміни. Для щоденного раціону рекомендуємо вибирати ультрапастеризоване молоко, адже завдяки спеціальній щадній технології обробки і асептичній упаковці, воно зберігає корисні мікроелементи: солі кальцію, фосфору заліза, калію, вітаміни групи A, B, D тощо. Водночас калорійність молока невисока – приблизно 60 ккал на 100 г продукту.

Одне із найважливіших і водночас найскладніших завдань в холодну пору року – підтримання імунітету. Як відомо імунітет «мешкає» у шлунково-кишковому тракті й залежить від стану мікрофлори. Так ось, молоко і особливо молочнокислі продукти допомагають підтримувати нормальний баланс мікрофлори кишечника. Щоб отримати максимальний заряд користі, можна спробувати робити йогурт вдома, використовуючи ультрапастеризоване молоко і закваску.

Харчуйтеся правильно і будьте здорові!

Використані фото-матеріали сайту www.independent.co.uk


Запитати