2x7619FBAA-65CE-40E8-94FA-2FB7C88D9250Доступно в x2x2x2EFF7CEFA-E6F8-49AC-9CC6-65A7B4830579x2x2Cow newEye 2Created using Figma8F60A0CF-4163-4B4D-A7CD-D4992B8DB90AF7B68751-3932-4A3C-870C-6F2EA50C54D11E3E171D-4DDF-436F-83C4-B8A3467D4868СКАЧАЙ НА Ресурс 1Group 3Group 3Group 3Group 3Group 3Group 3!odnoklassnikiCreated using FigmaGroup 2RectangleШэрингCreated using FigmaРесурс 1vkCreated using Figma

МОЛОЧНИЙ, ГОРІХОВИЙ, РИБ'ЯЧИЙ: ЯКІ ЖИРИ КОРИСНІ?

Багато хто побоюється жирів, щоб тільки не нашкодити фігурі та здоров'ю в цілому. Проте не варто узагальнювати. Жири необхідні організму, але тільки корисні і в обмеженій кількості. Від яких продуктів відмовлятися не варто, незважаючи на «жирність»?

МОЛОЧНИЙ, ГОРІХОВИЙ, РИБ'ЯЧИЙ: ЯКІ ЖИРИ КОРИСНІ?

Жири разом з білками і вуглеводами – обов'язковий будівельний матеріал для наших клітин. Відповідно, без них наше харчування буде неповноцінним, тому відмовлятися від них зовсім не можна. Інша справа – які саме жири ми вживаємо в їжу.

Існує чотири типи жирів: насичені, поліненасичені, мононенасичені та транс-жири. Не будемо заглиблюватися в органічну хімію з її молекулярними зв'язками, а лише зазначимо, що по-справжньому шкідливими є лише транс-жири – штучно синтезовані або отримані в результаті агресивної багаторазової переробки (такі, наприклад, як жири у фритюрному маслі, яке використовується для смаження продуктів фаст-фуду). Що стосується всіх інших, то серед них не тільки корисні, але і незамінні – такі як омега-3 і омега-6, які наш організм сам виробити не може і отримує виключно з їжею. Більш того, корисні жири якраз покращують стан нашої серцево-судинної системи, обміну речовин і мозкової активності, всупереч поганій славі жирів у цілому. Більш того, достатнє вживання корисних жирів зменшує нашу тягу до жирів шкідливих – багато в чому це нагадує процеси з вуглеводами, де повільні вуглеводи утримують нас від бажання їсти швидкі.

Які ж продукти повинні бути в раціоні та яких з високим процентом жиру не варто побоюватися?

Яйця

Яєчні жовтки довго були під забороною дієтологів, проте останні дослідження доводять – жири, що містяться в яєчних жовтках, якраз відносяться до незамінних. Плюсом до них ви отримаєте безліч вітамінів і мінералів, а також протеїн (корисний для спортсменів). Головне – не піддавати яйця нещадному смаженню. Краще приготувати омлет на пару або просто зварити.

Коров'яче молоко

Користь молока – не лише у правильних жирах, але й антиоксидантах, вітамінах та білку. Крім того, молоко корисне для імунітету і травлення. Також воно допомагає відновити сили після спортивних тренувань.

Йогурт

Йогурт з натурального молока – мабуть, один з найбільш корисних кисломолочних продуктів. Він багатий пробіотиками, які позитивно впливають на травлення, а також кальцієм і протеїном, як і будь-який продукт з молока. Головне, уникайте надлишку цукру і смакових добавок. Краще купувати натуральний йогурт і додавати підсолоджувачі самостійно – мед, варення, ягоди тощо.

Вершкове масло

На відміну від маргарину і спредів, масло з натурального коров'ячого молока корисне і багате на вітаміни. Більш того, в останні роки на його користь висловлюються й дієтологи, коли йдеться про боротьбу з ожирінням. Головне, знову ж таки, не перестаратися, адже жирів, хоч і корисних, у вершковому маслі чимало.

Сир

Джерело не тільки корисних жирів, але й білка та кальцію. Сир відмінно контролює апетит і тому прекрасно підходить для перекусів.

Горіхи

Волоські горіхи, мигдаль, кедрові горішки, а також численні види насіння (гарбузове, соняшникове тощо) – всі вони багаті на корисні жири та вітаміни. Горіхи також містять антиоксиданти і добре впливають на роботу серця. Єдиний ризик – смачних горішків можна з'їсти багато, тому контролюйте порції. І, зрозуміло, відмовтеся від смажених і солоних горішків на користь натуральних.

Авокадо

Загадковий чи то овоч, чи то фрукт, авокадо багатий жирами, але водночас бідний вуглеводами, що в принципі робить його цікавим для людей, котрі стежать за калоріями. Більш того, авокадо багатий на мононенасичені жири – найкорисніші. До його складу також входять омега-3, вітаміни, антиоксиданти, клітковина. Одного авокадо вистачить на кілька порцій салату або смузі.

Жирна риба

Риба, як відомо, – головне джерело незамінних жирних кислот омега-3 і білка. Лосось, тунець, форель, сардини, скумбрія, ставрида та інші види корисної риби дійсно відносять до жирних, проте кілька разів на тиждень урізноманітнити свій раціон рибою корисно. Якщо рибу ви не любите, зверніть увагу на морепродукти. 

Оливкова олія

Нерафінована оливкова олія прямого віджиму є найкориснішою з усіх рослинних олій. У якості заправки до салатів і основи для соусів вона підійде чудово. 

Гіркий шоколад

Той самий шоколад, вміст какао в якому більше 70%. Якщо без солодкого не можете, то саме гіркий шоколад вас врятує. Окрім жирів (корисних, до речі!), в ньому міститься залізо, магній, мідь, клітковина та антиоксиданти. Останні дослідження показують, що гіркий шоколад знижує рівень холестерину в крові.


Запитати
s
Завантаження 0%