2x7619FBAA-65CE-40E8-94FA-2FB7C88D9250Доступно в Group 4 CopyGroup 41 Copyx2x2x2EFF7CEFA-E6F8-49AC-9CC6-65A7B4830579x2x2Cow newEye 2Created using Figma8F60A0CF-4163-4B4D-A7CD-D4992B8DB90AF7B68751-3932-4A3C-870C-6F2EA50C54D11E3E171D-4DDF-436F-83C4-B8A3467D4868СКАЧАЙ НА Ресурс 1Group 3Group 3Group 3Group 3Group 3Group 3!Ресурс 1odnoklassnikiCreated using Figma63809FF4-E61A-4E2E-A817-48E0E2AF162DBitmap851B4A74-D267-4F8B-BDE8-9F75FC63A1F7851B4A74-D267-4F8B-BDE8-9F75FC63A1F7Group 2RectangleШэрингCreated using FigmaРесурс 1vkCreated using FigmaGroup 41

Молочні міфи: пити чи не пити?

Відразу відповідаємо: звичайно, пити! Молоко ‒ улюблений з дитинства продукт, без якого багатьом складно уявити повсякденне життя. Але за довгі роки такий звичний продукт обріс не одним міфом. Сьогодні ми розвінчаємо найпопулярніші з них.

Молочні міфи: пити чи не пити?

Міф # 1: молоко не приносить користі/шкодить дорослим

Поширений міф, що дорослим людям молоко не приносить жодної користі ‒ нібито в організмі людини корисні речовини з молока просто не засвоюються.

Не вірте! Цей міф з'явився від незнання.

Молоко неможна пити при непереносимості лактози або при алергії на молочний білок. У країнах, де з давніх часів розвинене тваринництво, ці розлади зустрічаються дуже рідко. У той же час для більшості людей без цієї особливості, молоко просто необхідне для збереження і підтримання здоров'я. Це найбільш надійний постачальник кальцію в наш організм, а кальцій особливо необхідний дорослій людині для збереження м'язового тонусу і здоров'я кісток. 

Міф # 2: молоко довго зберігається через те, що в ньому антибіотики

Звичайно ж, це не так! Тривалий термін зберігання молока забезпечує термічна обробка.

Наприклад, ультрапастеризоване молоко в закритій упаковці може зберігатися при кімнатній температурі до півроку. Це можливо завдяки тому, що в процесі ультрапастеризації молоко нагрівають до 137 градусів, утримують на максимальній температурі всього 4 секунди, а потім різко охолоджують. Різкий перепад температур знищує віруси, мікроби, цвіль, спори, а от корисні властивості молока зберігаються. Далі продукт розливають в асептичні шестишарові упаковки ‒ вони непрозорі, герметичні і надійно захищають молоко від світла, повітря, вологи і попадання бактерій.

Завдяки такій обробці молоко залишається свіжим до 6 місяців і при цьому зберігає вітаміни і мікроелементи, а герметична упаковка перешкоджає скисанню.

Міф №3: якщо пити забагато молока, то можна швидко набрати вагу

Спортсмени та бодібілдери дійсно використовують молоко для швидкого набору м'язової маси. Але навряд чи ви захочете повторити їхні подвиги ‒ в цих спеціальних спортивних дієтах для набору маси рекомендується пити не менше 1 літра молока в день ‒ по склянці кожні 3-4 години!

Зазвичай медичні рекомендації по споживанню молока не перевищують 1-2 склянок молока на день. Від такої кількості молока при дотриманні нормального збалансованого харчування ви точно не наберете зайву вагу.

Міф # 4: молоко «з-під корови» корисніше

Необроблене молоко, куплене на ринках ‒ сприятливе середовище для розмноження бактерій, цвілі, спор і вірусів. Щоб знизити ризики зараження, сире молоко можна прокип'ятити, але тоді в жертву приноситься користь ‒ корисні речовини в молоці не витримають тривалої домашньої температурної обробки. Дійсно якісне, безпечне і корисне молоко можна легко знайти і на полиці в магазині. Ультрапастеризоване молоко спеціально піддається термічній обробці, щоб знищити в ньому небезпечні бактерії і зберегти більшість корисних речовин.

Міф № 5: в молоці багато цукру

У молоці міститься лактоза, яку можна назвати «молочним цукром». Це природний вуглевод. Багато його порівнюють зі столовим цукром або з шоколадним молоком, до складу якого входить сахароза. Але це некоректне порівняння, так як в цілісному продукті ‒ це природний вуглевод, а в шоколадному ‒ доданий штучно.


Запитати