2x7619FBAA-65CE-40E8-94FA-2FB7C88D9250Доступно в Group 4 CopyGroup 41 Copyx2x2x2EFF7CEFA-E6F8-49AC-9CC6-65A7B4830579x2x2Cow newEye 2Created using Figma8F60A0CF-4163-4B4D-A7CD-D4992B8DB90AF7B68751-3932-4A3C-870C-6F2EA50C54D11E3E171D-4DDF-436F-83C4-B8A3467D4868СКАЧАЙ НА Ресурс 1Group 3Group 3Group 3Group 3Group 3Group 3!Ресурс 1odnoklassnikiCreated using Figma63809FF4-E61A-4E2E-A817-48E0E2AF162DBitmap851B4A74-D267-4F8B-BDE8-9F75FC63A1F7851B4A74-D267-4F8B-BDE8-9F75FC63A1F7Group 2RectangleШэрингCreated using FigmaРесурс 1vkCreated using FigmaGroup 41

Екологічне харчування: міфи та факти

Сьогодні все частіше обговорюється тема екологічного харчування – ми почали більше замислюватися над тим, що і як ми споживаємо. Втім, цей термін знайомий поки не кожному.

Екологічне харчування: міфи та факти

Для когось екологічне харчування – спосіб обмежити споживання шкідливих консервантів і харчових добавок. А хтось керується тим, що хоче зменшити навантаження на навколишнє середовище за рахунок перегляду свого режиму харчування. Причини у всіх різні.

Щоб вибрати для себе модель харчової поведінки, важливо сформувати правильне розуміння екологічного харчування.

Міф 1. Екологічне харчування – це сувора дієта

Люди, які замислюються про екологічне харчування, побоюються, що їм доведеться відмовитися від багатьох продуктів і виключити з раціону улюблені страви. Але мова тут, скоріше, про новий спосіб мислення щодо їжі.

Можна харчуватися також різноманітно, але робити вибір більш свідомо: купувати більше продуктів місцевих фермерів, віддавати перевагу продуктам в упаковці, котра може бути перероблена. Наприклад, вибираючи молоко в магазині, звертайте увагу на ультрапастеризоване. Всі упаковки з-під ультрапастеризованого молока з маркуванням «Вищий молочний стандарт» підлягають вторинній переробці.

Вирушаючи в магазин за продуктами, беріть з собою багаторазову тканинну сумку, щоб не використовувати зайвий поліетиленовий пакет. Крім того, купуйте продукти стримано: складіть меню на тиждень з чітким списком продуктів, які вам знадобляться.

Деякі продукти сміливо можна купувати про запас. Наприклад, ультрапастеризоване молоко в закритому вигляді може зберігатися до півроку і не буде займати місце в холодильнику, адже його можна зберігати і при кімнатній температурі.

Міф 2. Зима і екологічне харчування – поняття несумісні

Ціна та якість овочів, фруктів і ягід справді сильно змінюються з приходом холодів. Таких продуктів ми починаємо споживати менше. Однак прихильники екологічного харчування легко вирішують цю «проблему». Хтось вирощує на підвіконні овочі та зелень, хтось заморожує або сушить фрукти на зиму.

Більшість овочів чудово зберігаються протягом зими без будь-якої консервації – потрібно лише забезпечити правильний температурний режим. Хтось може дозволити собі зберігати овочі в льохах або в гаражах, хтось купує спеціальні термоящики.

Овочі можна зберігати не тільки в свіжому вигляді, але й у вигляді солінь, ферментованих салатів, замороженими. Консервування призводить до зменшення харчових відходів – при цьому, як правило, продукти не псуються – в банках вони можуть зберігатися довгі місяці.

Міф 3. Екологічне харчування – це відмова від солодкого

Багато хто не хоче переходити на «екологічний стиль» харчування через відмову від магазинних солодощів. Але солодке в раціоні все одно залишається: сухофрукти, гіркий шоколад, мед стануть прекрасною альтернативою улюбленим цукеркам. До речі, все це ще й відноситься до тих продуктів, які дієтологи вважають більш безпечними для фігури та систем організму. Подбавши про екологію, прихильники екологічного харчування піклуються також про стан свого здоров’я.

Якщо ви налаштовані зменшити свій вплив на навколишнє середовище, позбавляйтеся стереотипів, які існують довкола цієї теми. Важливо розуміти, що саме розвиток продуктивних звичок, а не відмова від улюблений їжі, лежить в основі екологічного харчування.

 


Запитати