2x7619FBAA-65CE-40E8-94FA-2FB7C88D9250Доступно в x2x2x2EFF7CEFA-E6F8-49AC-9CC6-65A7B4830579x2x2Cow newEye 2Created using Figma8F60A0CF-4163-4B4D-A7CD-D4992B8DB90AF7B68751-3932-4A3C-870C-6F2EA50C54D11E3E171D-4DDF-436F-83C4-B8A3467D4868СКАЧАЙ НА Ресурс 1Group 3Group 3Group 3Group 3Group 3Group 3!odnoklassnikiCreated using FigmaGroup 2RectangleШэрингCreated using FigmaРесурс 1vkCreated using Figma

Чим багате молоко?

Про користь молока ми знаємо з дитинства. А чим саме воно таке корисне, напевно, знає не кожен. Давайте згадаємо дещо з курсу шкільної хімії та біології і спробуємо розібратися.

Чим багате молоко?

Склад молока залежить від багатьох умов: тут і порода корови грає роль, і чим вона харчується, і навіть яку музику на фермі слухає. Але допитливі хіміки все ж виводять певну загальну формулу, характерну для продукту як такого.

87% молока — це вода, і не думайте тільки, що це не так вже й важливо — в мозку людини її стільки ж. Вода — це життя. Решта 13% — це справжній «клондайк» поживних речовин. Молочні жири, білки, вітаміни, мікро- і макроелементи, амінокислоти і багато іншого в молоці міститься в ідеальній для засвоєння людським організмом формі та концентрації. Але давайте про все по порядку.

Кальцій — не тільки будівельний матеріал для наших кісток і зубів, але і обов'язковий елемент нормального обміну речовин. Разом з фосфором, вітамінами A, D і В2 кальцій підвищує стійкість організму проти негативних факторів навколишнього середовища. У молоці містяться усі ці диво-елементи.

Фосфор — разом із кальцієм зміцнює скелет, а ще активує роботу вітамінів А і групи В. Крім того, саме фосфор допомагає жирам, білкам і вуглеводам перетворитися в енергію, на якій працює весь наш організм.

Калій — підтримує нормальну роботу нашої «проводки» — нервової системи, бере участь у постачанні мозку киснем. Калій присутній в усіх внутрішньоклітинних рідинах організму, без нього м'які тканини не працюватимуть. Регулюючи вміст солей, лугів і кислот, калій сприяє зменшенню набряків.

Натрій — корисний супутник калію, в парі з яким регулює водний баланс тіла і приводить в норму ритм серця. Натрій також сприяє розширенню судин, допомагає транспортувати цукор в крові до клітин, рятує від сонячного і теплового удару.

Магній — баланс магнію і кальцію впливає на міцність наших кісток, а поєднання з натрієм і фосфором нормалізує роботу нервової системи.

Вітамін А (рибофлавін) — необхідний для здоров'я нашої шкіри та слизових оболонок, а також нормального зору. До речі, концентрація вітаміну А в молоці залежить від пори року — в літньому молоці його у 6 разів більше!

Вітамін D (кальциферол) — обов'язкова умова нормального росту і розвитку організму, тому він так важливий для дітей і підлітків. Впливає на імунітет.

Вітаміни групи В містяться в молоці практично в повному складі — В1, В2, В3, В5, В9. Без них не обходиться жоден обмінний процес в організмі.

Вітамін С (аскорбінова кислота) — один з основних вітамінів, які нам так необхідні. Має загальнозміцнюючий ефект, допомагає боротися із захворюваннями, виводить холестерин, захищає судини, бореться з нітратами.

Лізин — одна з найважливіших амінокислот, які наш організм не виробляє сам, а отримує тільки з їжі. Необхідна для засвоєння білків. У молоці лізину в 3 рази більше, ніж в більшості круп.

Лактоглобулін — білки молока, які борються з різними інфекціями, шкідливими речовинами і допомагають вироблятися антитілам. До речі, саме через здатність молочних білків нейтралізувати деякі шкідливі речовини молоко і видавали співробітникам деяких підприємств «за шкідливість».

Триптофан і фенілаланін — ті самі речовини, завдяки яким стакан теплого молока на ніч заспокоює і допомагає заснути.

Список можна продовжувати і продовжувати — усього в молоці близько 200 активних компонентів. Один стакан молока містить 25% добової норми кальцію, 22% добової норми вітаміну B2, 21% добової норми вітаміну D, 18% добової норми фосфору та 13,5% добової норми білка.

Залишається тільки вибрати молоко, в якому ця користь збереглася. Можна, наприклад, купити ультрапастеризоване, яке пройшло швидку і бережну теплову обробку, тому зберегло більшість вітамінів і поживних речовин. Воно не містить шкідливих бактерій і розлите в багатошарову картонну упаковку, яка захищає його від впливу зовнішнього середовища: світла, повітря і вологи.


Запитати
s
Завантаження 0%