7619FBAA-65CE-40E8-94FA-2FB7C88D9250Доступно в Eye 2Created using Figma8F60A0CF-4163-4B4D-A7CD-D4992B8DB90AF7B68751-3932-4A3C-870C-6F2EA50C54D11E3E171D-4DDF-436F-83C4-B8A3467D4868СКАЧАЙ НА odnoklassnikiCreated using FigmaШэрингCreated using FigmaРесурс 1vkCreated using Figma

Молочна карта: в яких країнах особливо полюбляють молоко?

Один стакан молока – для когось денна норма, а для когось – лише невеличка складова молочного раціону. У яких країнах молоко – один з головних продуктів харчування, а де тільки звикають його пити? І які молочні продукти у різних країнах полюбляють найбільше? Розбираємося.

Скандинавія

Північ Європи – ось де живуть справжні любителі молока. Лідирують Швеція та Ісландія. У середньому жителі випивають тут не менше 400 мл молока на день.

Молока і молочних продуктів тут сотні видів. Крім безпосередньо молока, скандинави обожнюють сири і кисломолочні продукти. З-поміж найбільш незвичайних страв варто відзначити підсолені вершки з кмином. Трав'яні добавки використовуються і для скандинавського кисломолочного напою тетмйольк, який ще називають «довгим молоком». Його готують методом закваски на траві жирянка, якою зсередини натирається посудина для молока.

Ісландці ж готують свій молочний продукт під назвою «скир», який схожий на суміш кислого молока і сиру. А у датчан серед улюблених ласощів – відомий ще з середньовіччя фледегред – каша з пшона на вершках із додаванням малини. А щоб перерахувати усі датські сири, то зовсім часу не вистачить.

Для скандинавів користь молока – секрет здоров'я і довголіття.

Нідерланди

В Нідерландах п'ють багато молока, їдять багато сиру, охоче споживають йогурти та інші молочні продукти. Молоко і сир – це продукти, яких голландець ніколи не промине в магазині. Подейкують, що на молочну продукцію тут виділяють близько 1/6 частини усіх витрат на їжу. За рік голландець споживає в середньому на 25% більше молокопродуктів, ніж британець, американець чи німець.

Голландські страви готуються переважно з простих, не надто вишуканих інгредієнтів на кшталт картоплі чи капусти. Та сир – це величезний виняток, що обертає пересічного голландця на перебірливого гурмана. На ринках завжди присутній величезний асортимент сирів, що різняться за розміром, віком і смаком.

А магазин сиру в Амстердамі може виглядати ось так:

Швейцарія

Альпійське молоко, молочний шоколад і швейцарські сири говорять самі за себе. Молоко тут люблять не тільки пити, але і готувати з нього різну смакоту. Особливо – сири та солодощі. Майже кожне швейцарська село може похвалитися своєю сироварнею.

Молоко взагалі називають «білим золотом» Швейцарії і приділяють його виробництву велику увага. Приблизно 80% усіх рівнин і альпійських пасовищ цієї країни відведені під вирощування виключно тих трав, якими годують корів.

Швейцарці цінують не тільки смак, але і користь молока для здоров'я. Місцеве співтовариство з питань харчування радить громадянам у день випивати або з'їдати не менше трьох порцій молочної продукції. Особливо швейцарські вчені рекомендують молоко спортсменам і бодібілдерам: результати їхніх досліджень показали, що ті, хто випиває півлітра молока відразу після силового тренування, набирають м'язову масу швидше.

Індія

Усі знають, що корова в Індії – священна тварина. Тому яловичину індійці не їдять. А от молоко п'ють, і саме за цей продукт годувальниця-корова користується такою повагою у цього древнього народу. Ось тільки правильне утримання та догляд за гарною молочною коровою можуть собі дозволити тільки заможні індійці. Тому разом із коров'ячим молоком в Індії широко поширене молоко буйволиць. Воно жирніше коров'ячого, жовтувате за кольором і має горіховий присмак.

Індійцям любов і повагу до молока прищепили ще древні Веди. За ведичним вченням, користь молока не тільки поживна, але і духовна – воно врівноважує думки, дух і тіло. Широко поширені у ведичній кухні і молочні продукти: пряжене масло гі (або дхі), свіжий сирний сир панір і йогурт дахи. Найчастіше їх готують вдома, у магазинах такі продукти віднайти вкрай важко.

Масло гі – дуже популярний продукт. На відміну від класичного вершкового масла, пряжене при нагріванні не горить, не диміть і не псується, тому часто використовується для смаження. За повір'ями, гі з молоком, разом з водою і медом, входять до складу нектару, яким харчуються боги.

Жителі Індії можуть пити молоко на сніданок, обід і вечерю.

Ізраїль

У Старому Завіті Ізраїль називають «землею молока і меду». І не дарма: молоко тут не тільки люблять, але і ретельно стежать за його якістю. По всій країні працюють не тільки молочні магазини, але і молочні бари, де пити молоко можна вдосталь.

Китай

У азіатів складні взаємини з молоком, адже серед жителів Азії високий відсоток людей з непереносимістю лактози. Історично склалося так, що розведення великої рогатої худоби тут розвинене не було, і звичку пити молоко не звідки було отримати. Китай не був винятком.

Однак в останні десятиліття картина почала змінюватися. Місцеві вчені все ж прийшли до думки, що користь молока переважує незвички, і вирішили цю звичку впровадити. Особливо гостро питання постало після статистичних досліджень, які показали, що китайські діти ростуть не так швидко, як хлопці з інших країн. Тому в 2000-х роках на державному рівні розробили молочну програму. У школах запровадили кампанію «Шкільне молоко» під гаслом: «Один стакан молока в день – два сантиметри росту у рік»

Сьогодні Китай вважається одним з найбільш динамічно зростаючих ринків молочної продукції. Як показала практика, непереносимість лактози у китайців виявилася далеко не такою поширеною. Тож смак і користь натурального молока замість звичного соєвого розсмакували і дорослі, і діти.

До слова, програма «Шкільне молоко» діє у всьому світі. В Україні школярі харківських шкіл щодня отримують молоко в порційній упаковці «Тетра Пак» у  рамках програми «Шкільне молоко», мета якої – привити корисну звичку щодня пити молоко.