2x7619FBAA-65CE-40E8-94FA-2FB7C88D9250Доступно в x2x2x2EFF7CEFA-E6F8-49AC-9CC6-65A7B4830579x2x2Cow newEye 2Created using Figma8F60A0CF-4163-4B4D-A7CD-D4992B8DB90AF7B68751-3932-4A3C-870C-6F2EA50C54D11E3E171D-4DDF-436F-83C4-B8A3467D4868СКАЧАЙ НА Ресурс 1Group 3Group 3Group 3Group 3Group 3Group 3!odnoklassnikiCreated using Figma63809FF4-E61A-4E2E-A817-48E0E2AF162D851B4A74-D267-4F8B-BDE8-9F75FC63A1F7Group 2RectangleШэрингCreated using FigmaРесурс 1vkCreated using Figma

Користь «про запас»: яке молоко зберігається довше?

Чи можна запастися молоком надовго? І при цьому не заповнити ним весь холодильник або взагалі обійтися без охолодження? Можна!

Користь «про запас»: яке молоко зберігається довше?

Сьогодні все ще досить поширеною є думка «чим менше у молока термін зберігання, тим більш воно натуральне». Насправді сучасне молоко може зберігатися довго, і це давно вже питання технології – обробки та упаковки.

Сире молоко зберігає свої корисні властивості протягом всього декількох годин після надою. Через дві години бактерії, які потрапляють в молоко із навколишнього середовища, починають розмножуватися і запускають процес скисання. У холодильнику процес скисання сповільнюється, але не зупиняється, тобто молоко повністю скисне за кілька діб, але якщо його прокип'ятити, воно може згорнутися.

Не варто вірити заявам продавців молока на стихійних ринках про те, що їхнє молоко – найсвіжіше і без домішок. Без спеціальної обробки або додавання будь-яких (добре, якщо безпечних, нехай навіть некорисних) «компонентів» неможливо забезпечити свіжість домашнього молока на добу або довше. Розливне молоко або домашнє, куплене на ринку, потрібно прокип'ятити. Але, на жаль, молоко під час кип'ятіння втрачає велику частину своїх корисних властивостей.

Пастеризоване молоко пройшло теплову обробку – пастеризацію. Таке молоко в герметично закритій упаковці зберігається близько тижня: технологія не передбачає знищення спор мікроорганізмів, що містяться в сирому молоці, тому вони з часом перетворюються на бактерії, результатом «активності» яких є скисле молоко. Упаковка, як правило, не захищає продукт від впливу зовнішніх факторів, які можуть негативно вплинути на якість продукту, – ультрафіолету, кисню, вологи. Для пастеризованого молока вкрай важливим є дотримання температурного режиму від моменту виробництва до моменту споживання: молоко має залишатися охолодженим під час очікування відвантаження в продаж, транспортування і зберігання в торговій точці. Влітку таке молоко краще купувати в найближчому магазині, щоб якомога швидше донести додому – перегрівання прискорить розвиток мікроорганізмів, які залишилися після обробки. Якщо пакет відкрили, молоко потрібно вжити протягом двох діб.

Ультрапастеризоване молоко – справжній рекордсмен за термінами зберігання. Тривале зберігання можливе завдяки обробці та упаковці. При ультрапастеризації молоко нагрівають до 137-140°С, витримують при цій температурі протягом 3-4 секунд, потім різко охолоджують до кімнатної температури. Така обробка знищує бактерії, які викликають скисання молока, зберігаючи при цьому корисні вітаміни та мікроелементи. Асептична багатошарова картонна упаковка захищає молоко від світла, повітря, вологи і повторного потрапляння бактерій. Його можна купувати про запас і тривалий час зберігати в закритій упаковці без охолодження. Розкритий пакет слід поставити у холодильник, а молоко спожити протягом двох діб.

Купуючи ультрапастеризоване молоко в асептичній упаковці, обов'язково перевірте її цілісність! Навіть найменшого проколу достатньо, щоб в молоко потрапило повітря, а разом з ним і бактерії, які викликають скисання.


Запитати